Kolači · Zdravo i fino

Banana kolač

Svi volimo papati slatko, a to nije uvijek najbolje za naše zdravlje. U zadnje vrijeme sam zaluđena bananama i svašta nešto pečem samo sa njima. Napravila sam i sladoled od banane ( recept budem stavila ).

” Banane su dobre u borbi protiv depresije, liječe mamurluk, ublažavaju jutarnje mučnine, štite od raka bubrega, dijabetesa, osteoporoze i sljepoće…  “

Izvor Magazin 

Banane su ono što zovemo zdravi šećer i koji možemo konzumirati a da se ne držimo za glavu. Naravno da treba paziti i ne pretjerivati. 😀

” Jedna banana (oko 100 g) ima 89 kcal / 372 kJ. Banane sadrže 74% vode, 1% bjelančevina, 0,5% masti, 13,5% šećera, 23% ugljikohidrata i 3,4% biljnih vlakana. Bogate su kalijem, a sadrže i magnezij, kalcij, fluor, fosfor, željezo, cink i bakar. Banane su isto tako bogate i vitaminima, najviše sadrže beta-karoten, vitamine grupe B, te vitamine C i E. “

Izvor Coolinarika

Jedna super stvar koja nije tako loše za kupiti su ove kalup mjerice. Ima u Offertissimi za nekih 10-20 kn 🙂
71tQgM2CifL._SL1500_

 

 

Idemo krenemo na recept 😀

P7210009

Biskvit

2 banane – što zrelije
1 jaje
1 i pol šalica ili 150 g brašna (ja sam koristila 100g graham i 50g bijelog brašna)
1 šalica ili 120 grama zobenih pahuljica
2 praška za pecivo
1 vanili šečer ili ekstrakt vanilije
malo soli
malo cimeta
180 ml mlijeka ( bilo kakvoga može soja, kravlje, bademovo .. )
100g šečera ( ako volite slađe, onda stavite malo više )
med po želji

Pomješajte jaje, mlijeko, šečer i vanilli šečer. Zatim dodajte banane ( malo ih prije zgnječite s vilicom ). Zatim dodajte suhe sastoje.
Stavite pećnicu na 200 stupnjeva na nekih 20 minuta ( napravite test sa štapićem ).

Krema

2 pudinga od vanilije
malo cimeta
malo đumbira ( po želji 9
3 žlice šečera
2 žlice gustina
1 ili pola banane ( sve ovisi koliko želite da bude intenzivan okus )

Puding skuhati po uputstvima. U mlijeko stavite cimet, gustin, šečer i đumbir. Skuhan puding pokriti prozirnom folijom, ostaviti da se puding malo ohladi. Zatim dodajte bananu i sve zajedno promještajte. ostaviti još 5 minuta da se ohladi.

Ukrašavanje

1 banana – narezana na ploške
250-300ml slatkog vrhnja

Za to vrijeme dok se puding hladi, izmiksajte slatko vrhnje ( 300 ml  ili ovisno o tome koliki vam je kalup ). Dodati 3 žlice slatkog vrhnja u puding kremu pa izmiksajte.
Preliti kremu po biskvitu i na kremu dodati banane narezane ne ploške.

Ostavite da se ohladi. Dodati slatko vrhnje i posipati kakao prahom ili naribajte tamnu čokoladu.

  collage

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s